Resipi : Jeruk mangga Asam Boi




Bahan-bahan :

4 biji mangga muda
25 biji asam boi (ikut selera masing2 untuk kurang atau lebihkan)
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus ( boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
2 cawan gula
1 biji limau kasturi di hiris ~ (ada yang suka limau nipis,pun boleh)

Cara-cara:

Kupas dahulu mangga muda. Buang kulitnya, buang biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis.
*petua orang tua: rendam dahulu mangga dengan air kapur. ianya bertujuan merangupkan buah mangga supaya tidak lembik bila telah menjadi jeruk.

Rendam dalam 15 hingga 20 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.

Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata
Akhir sekali masukkan asam boi dan hirisan limau kasturi.

Tak perlu tambah air.buah mengga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk.
Kemudian kita masukkan dalam bekas.
Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.

Sedapnya! 😋😋😋
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment