Bahan-bahan ( 5 orang )
Bahan A - Meatball:
1 paket daging cincang. Pastikan selepas di basuh, tos kn air nya sehingga kering. Jika tidak, meatball akan jadi lembik.
80gm serbuk roti (bread crumb)
1 biji telur (kuning sahaja)
1 biji telur (kuning sahaja)
1 sudu black paper (tumbuk halus)
Daun basil (serbuk kasar)
Garam secukup rasa
- * Gaul rata kesemua bahan di atas dan bentukkannya bulat-bulat
Bahan B: Kuah spagetti
Bawangg holland (potong kiub – kecil2)
Cili kering (di blender).
1 botol sos spaghetti (sebarang jenama).
5 sudu sos tomato / tomato puree
1 keping Bay leaves
Black paper (tumbuk kasar)
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara :
Goreng bahan A dgn menggunakan minyak zaitun sehingga garing dan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Dgn menggunakan minyak menggoreng daging, tumis bawang Holland hingga garing. Kemudian, masukkan cili kering dan tumis lg hingga garing.
Masukkan sos spaghetti dan sos tomato dan didihkan.
Masukkan bay leaves, black paper dan meatball.Perlahan kn api.masak sekurang2 nya ½ jam hingga 45 minit. Jika kering tambah kan air. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Masukkan bay leaves, black paper dan meatball.Perlahan kn api.masak sekurang2 nya ½ jam hingga 45 minit. Jika kering tambah kan air. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Akhir sekali, masuk kan garam dan gula secukup rasa. Hias dgn daun ketumbar.
Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment