Resepi: Sotong Sumbat Berkuah Cili


Sotong merupakan salah satu makanan laut yang menjadi kegemaran ramai. Terdapat pelbagai cara menikmati hidangan ini sama ada bergoreng, kukus dan juga bakar.

Saiz Hidangan : 4-6 orang

Bahan Utama
6 atau 8 ekor Sotong
Lidi pendek
Minyak Untuk Menumis
Bahan Inti
1 biji bawang merah besar (potong dadu)
2 biji telur dipukul
1 batang cili merah
1/2 mangkuk lobak merah (dipotong dadu)
1/2 mangkuk udang (dipotong dadu) – optional

Bahan Kisar

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
1 batang serai (diiris)

Bahan Sos
3 sudu besar cili kisar
2 sk ketumbar – siap kisar
½ sk jintan manis – siap kisar
½ sk jintan putih – siap kisa
2 sudu besar kicap pekat
1st garam

Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak masukkan bawang yang dipotong dadu, cili merah, lobak merah dan udang. Apabila lobak empuk dan udang masak, masukkan telur dan goreng hancur.
2. Apabil inti sejuk, sumbatkan ke dalam sotong kemudian sematkan dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Apabila naik bau masukkan bahan sos. Apabila kuah agak kering. Masukkan sotong dan tunggu sehingga masak.
Selamat mencuba!

Sumber
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment