Sotong merupakan salah satu makanan laut yang menjadi kegemaran ramai. Terdapat pelbagai cara menikmati hidangan ini sama ada bergoreng, kukus dan juga bakar.
Saiz Hidangan : 4-6 orang
Bahan Utama
6 atau 8 ekor Sotong
Lidi pendek
Minyak Untuk Menumis
Bahan Inti
1 biji bawang merah besar (potong dadu)
2 biji telur dipukul
1 batang cili merah
1/2 mangkuk lobak merah (dipotong dadu)
1/2 mangkuk udang (dipotong dadu) – optional
Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
1 batang serai (diiris)
Bahan Sos
3 sudu besar cili kisar
2 sk ketumbar – siap kisar
½ sk jintan manis – siap kisar
½ sk jintan putih – siap kisa
2 sudu besar kicap pekat
1st garam
Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak masukkan bawang yang dipotong dadu, cili merah, lobak merah dan udang. Apabila lobak empuk dan udang masak, masukkan telur dan goreng hancur.
2. Apabil inti sejuk, sumbatkan ke dalam sotong kemudian sematkan dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Apabila naik bau masukkan bahan sos. Apabila kuah agak kering. Masukkan sotong dan tunggu sehingga masak.
Selamat mencuba!
Sumber
6 atau 8 ekor Sotong
Lidi pendek
Minyak Untuk Menumis
Bahan Inti
1 biji bawang merah besar (potong dadu)
2 biji telur dipukul
1 batang cili merah
1/2 mangkuk lobak merah (dipotong dadu)
1/2 mangkuk udang (dipotong dadu) – optional
Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
1 batang serai (diiris)
Bahan Sos
3 sudu besar cili kisar
2 sk ketumbar – siap kisar
½ sk jintan manis – siap kisar
½ sk jintan putih – siap kisa
2 sudu besar kicap pekat
1st garam
Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak masukkan bawang yang dipotong dadu, cili merah, lobak merah dan udang. Apabila lobak empuk dan udang masak, masukkan telur dan goreng hancur.
2. Apabil inti sejuk, sumbatkan ke dalam sotong kemudian sematkan dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Apabila naik bau masukkan bahan sos. Apabila kuah agak kering. Masukkan sotong dan tunggu sehingga masak.
Selamat mencuba!
Sumber
0 comments:
Post a Comment