Resepi ini sememangnya ringkas dan tanpa memerlukan api (gas memasak) untuk menyediakannya.
Pemilihan betik yang betul memainkan peranan yang penting. Elakkan menggunakan betik yang lembik (terlalu masak)
Ingredients
150 gram Betik Muda
8 Tangkai Cili Padi
2 Ulas Bawang Merah
10 gram Udang Kering
1/2 biji Limau Nipis
1/2 st Garam
1/2 st Gula
15 ml Sos Ikan
8 Tangkai Cili Padi
2 Ulas Bawang Merah
10 gram Udang Kering
1/2 biji Limau Nipis
1/2 st Garam
1/2 st Gula
15 ml Sos Ikan
Steps
1. Racik halus betik muda ataupun sagat betik menggunakan penyagat keju. Seboleh-bolehnya pilih betik yang muda yang hampir masak.
2. Gaulkan betik muda yang telah disagat tadi bersama dengan bawang merah, cili api, dan udang kering. Gaulkan supaya rata.
3. Perisakan dengan garam, gula dan sos ikan.
4. Hiaskan ke dalam piring penghidang. Perahkan dengan asam limau sewaktu ingin makan.
Sumber: http://www.abangbrian.com
0 comments:
Post a Comment