Ketupat Sotong


Bahan-bahan:
Beras pulut secukupnya - basuh dan rendam sekejap
8 ekor sotong - asingkan kepala dan badan
Santan
1 ketul gula melaka - potong kecil
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan



Cara-cara:
1. Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit garam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
3. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
4. Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.
Sumber : Azie Kitchen
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment