Resepi Makaroni Bakar Sedap dan Mudah


Resepi makaroni bakar
Makaroni memang biasanya dibuat dengan cara dipanggang, tetapi untuk anda yang tidak mempunyai gril anda boleh cuba resepi makaroni bakar. Sebelum memulakan langkah-langkah untuk membuat makaroni bakar ini, anda sudah tentu perlu menyediakan bahan-bahan yang diperlukan.
Untuk memendekkan waktu, berikut adalah bahan-bahan yang betul sekaligus bagaimana cara membuat makaroni bakar yang lazat dan boleh mengarahkan anda mengamalkan di rumah.
Resepi Makaroni Bakar

Bahan-bahan:

200 gm makaroni
150 gm daging ayam cincang
3 ulas bawang putih - di cincang
1 ulas bawang merah - di cincang
1 labu bawang besar - di potong dadu
1 tin sos spaghetti
1/2 cawan tomato puri
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 biji cili kering - rendam air panas dan tumbuk hingga hancur
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak
daun sup
gula dan garam secukup rasa

Bahan sos putih:
1 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung jagung
1 slice cheesedale
sedikit lada sulah
sedikit garam dan gula

Cara buat bahan makaroni bakar:
1. Rebus makaroni dalam periuk selama 10-15 minit (guna sedikit minyak). Toskan.
2. Tumis bawang putih, bawang merah, dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kering yang sudah di tumbuk.
4. Masukkan dagin ayam cincang. Kacau sehingga air kering.
5. Masukkan puri tomato, sos spaghetti, dan gaul sehingga sebati.
6. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, garam dan gula.
7. Lepas tu, masukkan daun bawang. Kacau sehingga pekat dan naik bau.
8. Masukkan makaroni dan kacau hingga sebati.
9. Tutup api dan biarkan sekejap.

Cara buat sos putih:
1. Cairkan mentega dan kuali, lepas tu masukkan cheesedale.
2. Kacau hingga cair.
3. Masukkan susu segar dan tunggu hingga mendidih.
4. Masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah.
5. Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga pekat.

Cara buat makaroni bakar:
1. Masukkan sedikit makaroni tadi ke dalam bekas tahan api.
2. Lepas tu, letakkan sekeping cheesedale ke atasnya.
3. Lapiskan dengan sos putih dan sedikit mozarella cheese.
4. Ulangi langkah 1 hingga bekas penuh.
5. Letakkan capcicum sebagai hiasan di atasnya.
6. Bakar selama 35-40 minit dengan suhu 160 darjah.
7. Angkat dan makaroni bakar siap disajikan.

Sumber: www.myresepi.net
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment