Resepi Nasi Ayam Hainan




Bahan-bahan:
1 ekor ayam
garam sekucup rasa
4 inci halia muda
2 batang daun bawang saiz 1 inci

Bahan buat nasi ayam hainan:
2 cawan beras - di basuh dan di rendam 10 minit
1 sudu kecil sesame oil
2 sudu besar chicken fat
3 ulas bawang putih - di cincang
1 inci halia muda - di cincang
2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu kecil sesame oil
1 sudu kecil garam

Bahan sos ayam:
3 sudu besar air rebusan ayam
5 sudu besar light soya sauce
1 sudu besar minyak garlic
1 sudu kecil sesame oil
1 1/2 sudu besar gula

Bahan sos cili:
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu besar sos cili sriracha
4 cili merah
sedikit cili padi
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil gula
1 inci halia
sedikit garam

Cara masak nasi ayam hainan:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam.
2. Masukkan bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan beras dan goreng selama 2 minit.
4. Masukkan minyak sesame dan garam.
5. Masukkan air rebusan ayam dan beras dalam periuk elektrik.

Cara masak ayam hainan:
1. Lumur ayam dengan garam bahagian luar dan dalamnya.
2. Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam.
3. Letakkan ayam dalam periuk besar. Rendam dengan air setinggi 1 inci.
4. Masak hingga air menggelegak.
5. Lepas tu, perlahankan api selama 30 minit. Cucuk paha ayam dengan chopstik untuk melihat ayam sudah masak.
6. Tutup api dan keluarkan ayam.
7. Rendam ayam dengan air ais agar menjadikan ayam rangup dan lembut.
8. Buang halia dan daun bawang.
9. Lumurkan ayam dengan minyak sesame luar dan dalam.
10 Potong beberapa bahagian ayam dan tuang sos ke atasnya sebelum dihidangkan.
11. Untuk membuat sos cili, kisar semua bahan sos sehingga halus

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment