Bahan-Bahan Nekbat:
· 500gm tepung beras
· 12 biji telur ayam
· 1 sudu teh pewarna oren (serbuk) – jika suka
Bahan-Bahan Sira :
· 500ml air
· 150gm gula pasir
· 2 helai daun pandan
· 6 kuntum bunga cengkih
Cara-cara membuat sira nekbat :
1. Panaskan acuan baulu yang telah disapu dengan minyak selama 5 minit
2. Tepung beras di sangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan kering.
3. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan pewarna dan tepung.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180C hingga kekuningan. Keluarkan dari acuan dan sejukkan dahulu.
5. Masak air dan gula sehingga mendidih.
6. Masukkan daun pandan, cengkih dan nekbat.
7. Masak sehingga 6-8 minit, tutup periuk dengan penutup.
8. Kecilkan api dan biarkan air gula meresap ke dalam nekbat.
9. Angkat dan siap dihidangkan.
Sumber: Juadah Ramadhan
· 500ml air
· 150gm gula pasir
· 2 helai daun pandan
· 6 kuntum bunga cengkih
Cara-cara membuat sira nekbat :
1. Panaskan acuan baulu yang telah disapu dengan minyak selama 5 minit
2. Tepung beras di sangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan kering.
3. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan pewarna dan tepung.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180C hingga kekuningan. Keluarkan dari acuan dan sejukkan dahulu.
5. Masak air dan gula sehingga mendidih.
6. Masukkan daun pandan, cengkih dan nekbat.
7. Masak sehingga 6-8 minit, tutup periuk dengan penutup.
8. Kecilkan api dan biarkan air gula meresap ke dalam nekbat.
9. Angkat dan siap dihidangkan.
Sumber: Juadah Ramadhan
0 comments:
Post a Comment